2010-09-12 17:14:38• hírek • Szatmár.ro

Bogdándi Folklórfesztivál

Kelemen Hunor támogatásáról biztosította a Bogdándi Nemzetiségi Folklórfesztivált vasárnap.

A kulturális tárca vezetője a huszadik alkalommal megrendezett néptáncfesztiválon elmondott beszédében kifejtette: a nemzeti kulturális örökség talán nem is létezne a hagyományos népi szellemi értékek nélkül, ezért rendkívül fontos dolog ezek fiatal generációnak való átörökítése.

- A kommunizmusnak ötven év alatt nem sikerült elpusztítania ezeket az örök értékeket, mégpedig azért, mert a románok, magyarok, svábok megértették, miért fontos ezek megtartása, miért kell népdalainkhoz, néptáncainkhoz, népi mesterségeinkhez ragaszkodni — jelentette ki Kelemen, hozzátéve: a huszonegyedik században minden eddiginél fontosabb kiállni népi értékeink védelmében, hiszen identitánsunkat csak általuk őrizhetjük meg. A kulturális minisztérium-  ígérte a miniszter - jövő évtől anyagi támogatást is nyújt majd a Bogdándi Nemzetiségi Folklórfesztivál megszervezésére.

Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja szerint egy közösség csak akkor tudja tisztelni más közösségek értékeit, ha a sajátjait ismeri és megbecsüli. A főkonzul szerint a schengeni határok bevezetésével új lehetőségek nyílnak a magyarlakta vidékek között.
Bogdánd

Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke néhai Sipos László kezdeményező munkáját emelte ki, majd rámutatott: Szatmár megye számára a multikulturalitás igen értékes adottság. A helyiek nevében Mészáros Lőrinc iskolaigazgató és Bojan Aurel polgármester üdvözölte az egybegyűlteket. Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke díszoklevéllel tüntette ki Mészárost, azért a szervezőmunkáért, amit Sipos László halála után a fesztivál főszervezői teendőinek átvételével végzett. A krasznabélteki fúvósok kezdték a műsort, majd a táncosok jöttek a sorban. A hagyomány szerint elsőként a helybeliek. A Kis Rozsmalint — azaz az iskolások csoportja — mellett később a megújult Bogdándi Rozsmalint is fellépett. E mellett Szilágy, Bihar, Máramaros megyei és magyarországi csoportok is szerepeltek. Szatmár megyéből a felsőboldádi, a korondi és a MADISZ-csoport állt színpadra.

A Bogdándi Nemzetiségi Néptáncfesztivált húsz évvel ezelőtt Sipos László kezdeményezte, azt követően, hogy a Rozsmalint a régi rendszerben is országos elismertségre tett szert — egy alkalommal Megéneklünk, Románia versenyt is nyert a csoport.
Bogdánd

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: